یکشنبه ۵ خرداد

یکشنبه ۵ خرداد


 
اگر از مخاطبان جام جم فلسفه هستید و از آن استفاده ای برده اید. لطفا با مشارکت و بررسی این پیشنهاد در بهتر شدن جام جم فلسفه یاورمان باشید
 
 
 
هانا آرنتHannah Arendt  اندیشمند آلمانی، در سال 1906 در شهر هانوفر زاده شد. در دانشگاه­های ماربورگ و فرایبورگ زیر نظر استادانش مارتین هایدگر و کارل یاسپرس فلسفه آموخت و در این رشته دکترا گرفت. با برآمد هیولای فاشیسم در آلمان، دوره­ی پیگرد و دربدری نیز آغاز شد و وی را ناچار به دوری از میهن ساخت.
 
 
بدون تردید مارتین‌هایدگر متفکر معاصر آلمانی از تأثیرگذارترین اندیشمندان در عصر حاضر بوده است و بسیاری از فیلسوفان و علمای سایر رشته‌های علوم انسانی بر این امر معترف بوده و هستند. فهم علل شهرت یک فیلسوف و در این‌جا‌ هایدگر نیازمند توجه به تمام ابعاد فکری و شخصیتی او است و تنها نمی‌توان به اهمیت و سیر اندیشه وی بسنده کرد. البته مراد این نیست که شخصیت و ویژگی‌های روانی یک فیلسوف با شیوه تفکر و آن‌چه که وی به عنوان دیدگاهی فلسفی عرضه می‌دارد نسبتی ضروری و ایجابی دارد؛ بلکه مراد این است که ما به عنوان کسانی که در معرض سخنان یک فیلسوف قرارگرفته‌ایم آن‌چه که باعث بزرگ به نظر رسیدن وی در نزد ما می‌شود، نمی‌تواند صرفاً جنبه فکری وی باشد، بلکه او همچون یک کل دربرابر ما قیام می‌کند و نمی‌توان قسمتی از این کل را منتزع کرد و آن را ملاک ارزیابی و سنجش تمامی قرار داد.
 
   · اگزیستانسیالیسم = وجود باوری و هستی گرایی
واژه اگزیستانسیالیسم که در زبان فارسی به « وجود نگری» ، « اصالت وجود» ، « مکتب بازیابی هستی وجود بشر» و « باز نمائی وجود رها شده» ترجمه شده است ، از ریشه لاتینی Existential به معنای «وجود هستی» گرفته شده است.اگزیستانسیالیسم یک بینیش و دکترین فلسفی است که در قرون نوزده و بیست ، در اروپای غربی مطرح گردید و بر اصالت و جود و هستی انسان تاکید کرد.
 
  · به یاد دوست - یادبود دکتر یوسف صمدی علی آبادی (محمد سعید حنایی کاشانی)

دکتر علی‌آبادی مرد. این خبر در اردی بهشت ۸۱ باورکردنی نبود. چگونه؟ تصادف کرد؟ نه. از سرطان ریه! اما من همین چندماه پیش او را دیده بودم. خوب و سرحال بود. سرطان همین است. خودش هم نمی‌دانست و وقتی فهمید که دیگر دیر شده بود....

 

 ·  نگاه متفکر-یادبود دکتر یوسف صمدی علی آبادی (ضیاء موحد)

قیافه‌اش همیشه پیش چشمم خواهد ماند، با کیف چرمی پریده‌رنگی که به دست می‌گرفت و راه‌رفتنی که هوا را می‌شکافت و سلام گرمی که می‌کرد یا جواب سلام شاد و خندانی که می‌داد.پیوستن‌اش به انجمن حکمت و فلسفه‌ی ایران غنیمتی بود ارزشمند. مرد جمع و گفت و گو بود. از میراث ویرانگر ریا و تظاهر و پنهانکاری سهمی نبرده بود. حرفش را صریح و شفاف می‌زد.

 

  · رفتن برای او خیلی زود بود - یادبود دکتر یوسف صمدی علی آبادی (حمید وحید دستجردی)

دکتر یوسف صمدی علی‌آبادی در صبح روز دوشنبه ٢٣ اردی بهشت ماه ١٣۸١ پس از قریب دو ماه درگیری با بیماری سرطان ریه از دنیا رفت. وی در دوره‌ی لیسانس در رشته‌ی فیزیک از امریکا فارغ‌التحصیل شد، اما از همان زمان علاقه‌ی زیادی به خواندن فلسفه در او بروز کرد که ظاهراً بخشی از آن ناشی از حضور در کلاسهای درس فیلسوف نامدار امریکایی رابرت استالکنر بود.

 

  · فطری بودن زبان از نگاه چامسکی

یکی از سؤالات بسیار مهمی که ذهن اکثر زبان‌شناسان را به خود مشغول کرده این است که " کودکان وقتی که زبان می‌آموزند چه چیزی را یاد می گیرند؟ " یکی از کسانی که در این زمینه مطالعات بسیاری انجام داد چامسکی بود.

 

  ·  نشستهایی درباره ادبیات و فلسفه برگزار می‌شوند

سلسله نشست‌های "جستارهایی پیرامون رابطه میان ادبیات و فلسفه" از سوی مؤسسه معرفت و پژوهش با حضور کلباسی، احمدی و جمادی برگزار می‌شود.

 

  ·  بحثى تطبیقى میان فلسفه سهروردى و شاهنامه فردوسى (دکتر غلامحسین ابراهیمى دینانى)

بدون تردید و همان طور که بر همگان آشکار است سهروردى فیلسوف است و فردوسى حکیم و حماسه سرا یا حماسه سرایى حکیم و کتاب شاهنامه فردوسى ـ به گفته همه محققان عالم ـ یکى از مهم ترین حماسه هاى کل جهان و حتى برتر از حماسه ۲۵۰۰ ساله هومر است. به راستى که شاهنامه کتاب ماه و سال و قرن نیست بلکه شبه معجزه بشر و کتاب جاویدان همه تاریخ است.بشر با همه دقت و پیشرفتى که دارد اما گاه ساده لوح است، مثلاً مى پندارد که، تاریخ نقل وقایع است. در صورتى که این نقل قول ها و نقد اندر نقل ها مستند است نه تاریخ. به طورى که امروزه محققان تاریخى تحلیلى نه تنها به دنبال نقل وقایع هستند بلکه مهم تر آن را علت یابى وقایع و رویدادها مى دانند و این تاریخ حقیقى است.
 

 
 
انجمن حکمت و فلسفه ایران با همکاری مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران نشست نقد کتاب جوگ باسشت تصحیح، تحقیق و ترجمه دکتر فتح‌الله مجتبایی را برگزار می‌کند.